Super smoothie recept

T R O P S K I   R A J

S ljepšim vremenom, potrebna nam je laganija hrana i zdravi napitci za konzumaciju u ljetna jutra, za sunčane međuobroke ili u tople sumrake. Cijeli komplet hranjivih sastojaka osigurat ćete ispijanjem ovog ukusnog i jednostavnog smoothija, a zatim nakon unesene doze zdravlja posvetite se bezbrižno ostalim obavezama u danu s više energije!

Sastojci:

1 banana

1 žličica moringe u prahu

1 šaka baby špinata

1/2 ananasa

1 žlica rogača

1 žličica cejlonskog cimeta

2 dl prešanog soka od jabuke

Priprema:

Očistite i narežite voće na manje komade, te stavite u blender. Dodajte oprani špinat, rogač i cimet. Za kraj dodajte glavni sastojak – superfood moringu i sok od jabuke. Sve sastojke zajedno usitnite u blenderu oko 30 sekundi.

Hrana je ukusnija što je oku ugodnija pa dobiveni napitak lijepo poslužite ulijevanjem u zanimljivu čašu i uživajte u dobrom okusu zdravih nutrijenata.

Zašto baš banana?

Osim po podizanju energije, banana je najpoznatija po količini kalija čija visoka razina povoljno utječe na pravilan rad mišića, a vitamini B skupine u jednoj banani osiguravaju čak 33% dnevne potrebe za ovim vitaminom. Odličan je izbor za poboljšanje srčanog zdravlja i smanjivanje razine krvnog tlaka.

Kako to radi?

Manjak kalija može uzrokovati bolove u mišićima nakon napornog treninga. Banana vraća minerale u tijelu u ravnotežu, a velikom količinom vlakana povoljno utječe na zdravlje probavnog sustava. 

Otkud baš moringa u prahu?

Potencijalno najzdravija biljka na svijetu iz tropskog pojasa odličan je izbor za dodatak vašem napitku čime ćete si lako osigurati obilje željeza, cinka, bakra i magnezija kroz samo jednu biljku.

Bogat je izvor A, C i E vitamina, kao i vitamina B kompleksa koji smanjuju iscrpljenost organizma. Svi ti nutrijenti obuhvaćeni su u sadržaju ovog superfood-a. Raznolikost zdravih sastojaka u velikim količinama čine ovaj super prah neizostavnom bazom dobrog smoothija.

Za nutritivni potencijal moringe, važno je koristiti kvalitetan prah sa svim važećim certifikatima organskog uzgoja jer se time izbjegava potencijalna opasnost njezinog onećišćenja, te ju takvu možete pronaći na shop.plantural.hr

Kako djeluje?

Moringa je prirodni antibiotik, jak je antioksidans, djeluje protupalno, smanjuje kolesterol i razinu šećera u krvi, te oporavlja tijelo zbog visoke koncentracije vitamina.

Njezino antibakterijsko djelovanje očituje se kroz pterigospermin, sastojak koji se razgrađuje na tvari s antimikrobnim svojstvima. Svojim jedinstvenim spojevima ujedno čisti i jetru od toksina. Željezo, magnezij i bakar doprinose normalnoj psihološkoj, kognitivnoj i živčanoj funkciji sustava.

Zašto dodati svježi špinat?

Kad god je moguće, povrće bi se trebalo jesti sirovo. Špinat se neprimjetno uklapa u sve okuse, a sadržajem zdravih nutrijenata, obogatit će vaš smoothie. Visoka koncentracija vitamina A, održat će vaš imunitet jakim jer je taj nutrijent ključna komponenta bijelih krvnih stanica koje se bore protiv infekcija.

Uz vitamin A, vitamin C, te vlakna, folna kiselina i magnezij pomažu u borbi protiv raka, te služe kao jak antioksidans protiv osteoporoze i visokog krvnog tlaka.

Što još?

Kao i banana, špinat sadrži značajnu količinu kalija – minerala koji snižava visoki krvni tlak, a folna kiselina ujedno opušta krvne žile i osigurava pravilan protok krvi. Štiti kožu od starenja kroz značajnu količinu vitamina B, a na unutrašnjoj razini tijela čuva zdravlje kostiju kroz više nego dovoljni dnevni postotak vitamina K.

A što unosim konzumacijom ananasa?

Nutrijent koji se ističe u ovom tropskom voću je svakako vitamin C koji podržava imunološki sustav i pruža antioksidativne koristi.

Za poboljšanje probave nakon konzumacije ananasa možete zahvaliti enzimu bromelinu koji pomaže u slučajevima otežane probave proteina i nedovoljnog lučenja želučanih sokova. Mangan je neophodan za zdravlje kostiju, a šalica ananasa sadrži 76 % dnevne vrijednosti ovog minerala.

Ishrana bogata antiupalnim namirnicama može pomoći u smanjenu raznih upala u organizmu što svakako potičemo konzumacijom ovog smoothija.

Mmmm… rogač!

Jedan od količinski manjih dodataka ovom smoothiju, no ne i manje značajan je ukusna biljka rogač. Posebno je bogat kalcijem i fosforom koje nalazimo u sastavu koštanog tkiva.

Odličan je kao diuretik, povoljno djeluje na probavu, a ujedno smanjuje kolesterol, jača imunitet i štiti od djelovanja toksičnih tvari visokim sadržajem sluzi kojom oblaže sluznicu probavnog sustava.

Zašto dodati i cimet?

Osim slatkastog mirisa i okusa, svoj ćete smoothie ovim začinom učiniti vrlo ljekovitim.

Cejlonski cimet djeluje antibakterijski, protuupalno, antioksidativno, protugljivično, antivirusno i antimikrobno. Postoji cijeli niz pozitivnih djelovanja cimeta kod prehlade, kao pomoć u mršavljenju, kod probavnih tegoba, protiv artritisa itd.

Kako prirodni sok od jabuka čini dobru bazu?

Svakom smoothiju treba dodati tekućinu za lakše usitnjavanje i pitkost. Ako tu bazu čini još jedna vitaminska bomba, smoothie postaje riznica raznolikih hranjivih sastojaka kojom stvaramo cijeli spektar zdravstvenih prednosti.

Prešani sok od jabuke sastoji se od stopostotnog sadržaja voća bez dodatka vode i aditiva jer se proizvodi od velike količine jabuka – za litru soka potrebno je čak do 1,5 kg jabuka.

Prirodni sok od jabuka nadomješta izgubljene elektrolite u tijelu nakon fizičke aktivnosti, a sadrži samo prirodne šećere. Alkalin je u jabukama odličan za prirodno čišćenje probavnog sustava i štetnih tvari iz jetre, te za poticanje probave. Samo jedna čaša dnevno nadomješta kalij u tijelu čime brinete i o zdravlju svoga srca.

IMG_7524

Zanima li vas fitoterapijsko savjetovanje?

Molimo da nam se javite preko našeg Contact Forma.

Podijeli ovu priču

Priče slične ovoj