SALVIA OFFICINALIS L. – LJEKOVITA KADULJA

 

 

 

SALVIA OFFICINALIS L. – LJEKOVITA KADULJA

 

SALVIA OFFICINALIS -nama poznata kao još ljekovita kadulja i Žalfija,pripada porodici Lamiacea drugog naziva Usnače. Farmakološkog naziva folia salviae.

 

 

Egipćani su kadulju koristili za mumificiranje i balzamiranje , Rimljani su imali poseban obred njezinog branja. Antički pisac i znanstevenik Plinije je kadulju nazvao „Salvia“  što znači ljekovita ,a potječe od latinske riječi salvus  (zdrav). Kralj Karlo Veliki  poticao je uzgoj kadulje. I ubrzo je u samostanskim , gradskim  i seoskim vrtovima uz rztvicu,čistac i trputac rasla i ljekovita kadulja . Smatrala se sredstvom za produljenje života i protjerivanje zloduha . Već je i tada izišla knjiga koja na 400 stranica govori o djelovanju i uporabi ljekovite kadulje. Stanovnici Sredozemlja,njezine domovine ,još su je i ranije poznavali i cijenili kao ljekovitu biljku i začin.

Ljekovitu kadulju pronalazimo posvuda po kamenjaru Primorja,Dalmacije ,otoka, Crne Gore i Hercegovine , Francuska, Španjolska  

Dio biljke koji se koristi Listovi se beru ljeti prije cvatnje ili u jesen , zatim se suše zaklonjeni od dnevne svjetlosti .

Sadrži Kalij,kalcij,natrij , do oko 2,5% eteričnog mirisnog ulja , u kojem ima cineola , pa uz mnogobrojne dlačice na listovima sprječavaju isparavanje vode , zbog čega kadulja izdrži i najveće suše. Lišće djeluje adstringentno i antiseptičkog . Ljuta je i gorka okusa zbog tanina i gorkih tvari , koje su također ljekovite.

Čaj od kadulje najčešće se koristi za liječenje bolesti usne šupljine , grla, krajnika , ali isto tako pomaže kod liječenja probavnih smetnji, upale mjehura,bronhitisa, prehlade i gripe.

Kadulja se kroz povijest koristi jednako kao začin i kao lijek u tradicionalnoj narodnoj medicini

 

Djelovanje i uporaba :

 

Kod unutarnje primjene kadulja djeluje antiseptički , baktericidno , fungicidno. Sprječava nastanak upala . Koristimo kod upalnih bolesti usne šupljjine i ždrijela , za ispiranje i grgljanje . Kod unutarnje primjene biljka sprječava nastanak sline i smanjuje djelovanje znojnih žlijezda . Tako smanjuje znojenje kad ono prati infekcijske bolesti . Često se upotrebljava kod probavnih smetnji , upale crijeva i želučane sluznice kod proljeva . Poboljšava probavu . Potiče menstruaciju .

Priprema i doziranje :

Za unutarnju upotrebu – probav , umor , noćno znojenje

OPARAK : 20 grama osušenih listova ljekovite kadulje stavite u litru kipuće vode . Ostavite da odstoji 10 minuta pa procijedite . Pijte 1 do 2 šalice na dan .

Za vanjsku upotrebu – upala desni, upala grla

Vodica za ispiranje usta ili grgljanje :

– priprema se 0,5 l kipuće vode popare 3 velike žlice lišća , poklopi se i ostavi da stoji preko noći , ujutro se procijedi. Ispirati usta ili grgljati po potrebi tijekom dana.

Upozorenje – listovi kadulje ne smiju se upotrebljavati tijekom dugog razdoblja ! Ne rabite eterično ulje kadulje za unutarnju upotrebu! Izbjegavati kadulju u trudnoći ili u vrijeme dojenja !

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet. 

 

Literatura:

Fitoaromaterapija , Stribor Marković , 2005

Hrvatsko ljekovito bilje , dr. Katja Toplak Galle , 2001

The Encyclopedia of Herbal Medicine , T.Bartram , 1995

 

Želite još savjeta vezanih za prirodne čajeve? 

Molimo da nam se javite preko našeg Contact Forma.

Podijeli ovu priču

Priče slične ovoj