Čajevi i njihove zdravstvene dobrobiti

Josip Plantural

Koje je najbolje vrijeme za piti čaj?

Vremenski okvir unutar kojega se čaj pije je izrazito bitan.

Čajeve s gorkim aktivnim tvarima preporuča se piti uvijek prije jela (minimalno pola sata prije ili više). Kod prehlade, čajeve se uvijek preporučuje piti što toplije.

Čajevi koji se pripremaju od biljaka koje u sebi sadrže veliku količinu trjeslovina i služe kod problema sa dijarejom, ne preporučuje se zaslađivati medom jer dolazi do smanjenog učinka aktivnih tvari.

Čajevi koji se koriste kod želučano-crijevnih upala mogu se piti između pojedinih obroka.

Kod problema sa nesanicom, preporučuje se pijenje čajeva 1 sat prije odlaska na spavanje.

Čajeve koji djeluju smirujuće preporučuju se koristiti ujutro i navečer.

Za prevenciju, najbolje je odraditi primjenu čaja u obliku ljekovite kure koja treba trajati od 1-6 tjedana, ali isto tako napraviti pauzu u istom trajanju.

Izraz čaj koji se danas koristi, zapravo nije pravi izraz za pripravke koji se dobiju vodenom ekstrakcijom. U fitoterapiji, a i drugdje, izraz čaj podrazumijeva pripravke koji se nazivaju infuzi, dekokti ili macerati, a priprema takvih pripravaka ovisi o drogi, aktivnim tvarima i željenom učinku (danas te termine uglavnom koriste samo farmaceuti i ljudi koji se bave ljekovitim biljem.)

Mana vodene ekstrakcije je ta što sve aktivne tvari nisu topive u vodi, pa stoga posežemo za tinkturama.

plantural josip

Na koje načine pripremamo čajeve?

Infuz ili oparak je pripravak koji se dobije vodenom ekstrakcijom na način da se biljni materijal prelije vrućom vodom, ostavi poklopljeno 5-15 minuta te se zatim procijedi. Količina bilja koja se dodaje najčešće bude jedna jušna žlica na 2-3 dl vode.

Ovakvi pripravci se prave od mekanih dijelova ljekovitih biljaka, a to su list, cvijet i zelen biljke (nadzemni dio).

Kako ovi dijelovi biljaka sadrže hlapiva ulja, važno je ispravno poklopiti posudu kako hlapiva ulja ne bi isparila zajedno sa vodenom parom. Kada je posuda pokrivena, vodena para i hlapivo ulje na poklopcu se kondenziraju i kapaju natrag u čaj. Time čuvamo veću količinu aktivnih tvari.

Dekokt ili uvarak se sprema na način da se biljni materijal kuha na laganoj vatri 5-10 minuta, ostavi poklopljeno još 10 minuta te procijedi i konzumira.

Postupak kuhanja primjenjuje se jer se aktivne tvari iz čvršćih dijelova ljekovitih biljaka, odnosno njihovih biljnih organa poput kore, sjemenke i korijena, teže ekstrahiraju.

Macerat ili naljev je pripravak od biljaka koje u sebi sadrže puno sluzi. Provodi se na način da se biljni materijal prelije mlakom vodom i ostavi oko 2 sata u vodi ili se ostavi preko noći. Ovakav se postupak  provodi jer se zagrijavanjem  gube aktivne tvari, ali i zbog toga jer je biljkama koje u sebi sadrže sluz potreban duži vremenski period ekstrakcije. Nakon postupka ekstrakcije potopljeni biljni materijal procijedi se kroz cijedilo. Kod ovih pripravaka možete koristiti omjer biljke i vode 1:10.

Čajevi se uvijek spremaju svježi, što znači da se svaki dan treba napraviti novi pripravak. Također je važno naglasiti da biljne pripravke treba spremati u posudama koje su izgrađene od jenskog stakla, emajla ili porculana.

Poželjno je izbjegavati posude od legiranog čelika, aluminija i željeza jer u tom slučaju može doći do neželjenog međudjelovanja sa biljnim sastojcima.

Josip Plantural Gundinci

Ljekovite tvari i zdravstvene dobrobiti čajeva

Većina ljekovitog bilja u sebi sadrži aktivne tvari koje nam danas preventivno pomažu kod nekih od najčešćih zdravstvenih problema kao što su prehlada, gripa, želučano- crijevne tegobe, bolesti srca ili neka druga oboljenja.

Spojevi koje nalazimo u biljkama, a koji ispoljavaju svoje djelovanje mogu biti flavonoidi, srčani glikozidi, saponini, kumarini, antrakinonski glikozidi, hidrokinonski glikozidi, ljute tvari, trjeslovine, alkaloidi i mnogi drugi.

Flavonoide nalazimo u različitim biljkama. Na primjer u cvjetovima i listovima gloga (Crataegus monogyna) koji proširuju srčane koronarne žile i poboljšavaju rad srca.

Cvijet kamilice (Chamomila recutita) ublažava grčeve.
Listovi lipe (Tilia cordata) i cvjetovi bazge (Sambucus nigra) pospješuju znojenje.
Listovi breze (Betula pendula) pospješuju mokrenje.
Plod sikavice (Sylibum marianum) djeluje hepatoprotektivno.
Listovi ginka (Ginkgo biloba) šire krvne žile, poboljšavaju perifernu arterijsku cirkulaciju

Saponini su spojevi koji imaju svojstvo pjenjenja poput sapuna, a djelovanje biljaka koje u sebi sadrže saponine je različito. Mogu djelovati kao ekspektoransi, a to su korijen jaglaca ( Primula vulgaris), sladićev korijen (Glycyrrhiza glabra) ili kao diuretici, presličina zelen (Equisetum arvense) ili list breze (Betula pendula). Saponini ujedno i povećavaju prokrvljenost kože.

Pripravci od divljeg kestena sprječavaju razvoj edema.

Antrakinonski glikozidi su aktivne tvari koje djeluju kao purgativi, a njihovo djelovanje se ispoljava u debelom crijevu uz pomoć bakterija crijevne flore. Povećavaju  peristaltiku crijeva i pomažu kod izlučivanja sluzi. Biljke koje sadrže ove spojeve možemo naći u listovima sene (Cassia angustifolia), osušenim plodovima sene i  kori krkavine (Rhamnus frangula).

Za hidrokinonske glikozide potrebno je spomenuti dva najpoznatija, arbutin i metilarbutin, koji se nalaze u medvjetki (Arctostahylos uva-ursi). Oni imaju antibakterijsko djelovanje i dezinficiraju mokraću tek kada se u lužnatom urinu razgrađuju u hidrokinon i metilhidrokinon.

Za postizanjem lužnatog urina u čaj od medvjetke preporučuje se dodati sodu bikarbonu ili jednostavno konzumirati povrće. Najčešće se koristi kod tegoba sa mokraćnim sustavom.

Trjeslovine ili tanini su spojevi koji imaju protuupalno-lokalno anestetički, adstringirajuće, antiseptično i antidiaroično djelovanje. Nalazimo ih u pataloškim izraslinama, koje nazivamo šiške ili gale, koje nastaju na lisnim pupoljcima maloazijskog hrasta (Quercus infectoria Oliver). Koristi se kao tinktura, poboljšava ten.

Kineske (Japanske) šiške rastu na kineskom ruju (Rhus semialata) i imaju oko 75% trjeslovina, a koriste se pripremu taninske kiseline.

Hrastova kora (Quercus robur) koristi se eksterno kod kožnih oboljenja, protiv proljeva i unutarnjeg krvarenja. Pripravci koji se mogu raditi od hrastove kore su kupke, čaj i oblozi.

Podanak petoprste (Potentilla erectra) djeluje adstringentno,antimikrobno i protuupalno. Koristi se za liječenje kroničnog katara, upale sluznice usne šupljine i ždrijela, kod proljeva, upale debelog crijeva, ubrzava zacijeljivanje rana, a u stomatologiji se koristi eksterno kod gingivitisa i paradentoze. Koristi se u čajnim mješavinama.

Josip Plantural Gundinci

Tko sve smije koristiti čajeve?

Čajevi su prirodni pripravci koje mogu koristiti svi. Za određene čajeve propisana su ograničenja prilikom korištenja, s posebnim naglaskom na trudnice, dojilje i mlađu djecu. Iz tog razloga dobro je savjetovati se s educiranom osobom u vezi korištenja ljekovitog bilja.

Sve osobe koje imaju zdravstvenih problema i koriste farmaceutske lijekove, prije korištenja ljekovitih biljnih čajeva trebali bi se posavjetovati sa liječnikom.

Za određene biljke kao što su gospina trava, korijen sladića ili listovi ginka dolazi do dosta kontraindikacija pa je potreban dodatan oprez prilikom korištenja takvih čajeva.

Koje su nuspojave korištenja čajeva i njihove zabrane

Kao što je prethodno navedeno, čajevi su sigurni za korištenje, ali je potrebno znati u kojim dozama ih koristiti i koliko dugo.

U daljnjem tekstu bit će navedeni primjeri i slučajevi u kojima je preporučljivo izbjegavati korištenje ljekovitog bilja kako ne bi došlo do nuspojava. Kao alternativna opcija preporučuje se savjetovanje s educiranom osobom.

Do nuspojava može doći kod određenih biljaka sa jakim purgativnim djelovanjem kao što su sena ili krkavina. Nije dozvoljeno korištenje kod ulceroznog kolitisa, chronove bolesti, kod crijevne opstrukcije i stenoze.

Osobama koje su na antikoagulantnoj terapiji i koje imaju visoki krvni tlak ne preporučuje se uzimanje ginka.

Korijen sladića ne preporučuje se osobama koje imaju poremećaje kardiovaskularnog sustava, trudnicama i dojiljama.

Za neke biljke nisu propisana nikakva ograničenja pa se mogu koristiti u neograničenim količinama, kao npr. kamilica, menta, maslačak, bijeli sljez, majčina dušica, plućnjak itd..

caj prirodni

Kvaliteta čajeva

Za dobivanje kvalitetnog čaja potrebno je pridržavati se određenih pravila. Važno je znati kada se pojedini biljni organi kao što su cvijet, list ili korijen ubiru, na koji način se suše te kako se skladište radi očuvanja aktivnih spojeva.

Za branje biljaka vremenski uvjeti igraju važnu ulogu. Ljekovito bilje preporuča se ubirati tijekom sunčanih i toplih dana.

Najviše pozornosti treba obratiti na biljke s hlapivim uljima, što znači da se takve biljke ne preporučuje brati barem 2-3 dana nakon obilne kiše.

Za sakupljanje ljekovitog bilja preporučljiva su nezagađena mjesta, dalje od industrijskih zona ili cesta.

Zeleni dijelovi se sakupljaju u početku cvatnje, a listovi se beru u trenutku kad su potpuno razvijeni.

Korijenje ili podanke potrebno je sakupljati u proljeće ili u jesen. Prilikom sakupljanja bilja preporuča se tehnika rezanja, a ne čupanja.

Nadzemne dijelove biljaka ne preporučuje se prati. Bilje je važno odmah staviti na sušenje kako ne bi došlo do enzimatskog raspada aktivnih spojeva.

Korijenje se uvijek usitnjava na manje dijelove kako bi se brže osušilo, najčešće se reže na manje kockice.

Prva opcija za sušenje biljaka je da se biljke suše u hladu i na mjestu gdje ima propuha, a druga opcija je umjetno sušenje u sušarama na određenim temperaturama za određeno bilje.

Tako se npr. droge s hlapivim uljima suše na temperaturi manjoj od 50 Celzijevih stupnjeva , listovi paprene metvice suše se 2 sata, cvjetovi kamilice 4 sata, a korijen bijelog sljeza i do jedan dan.

Skladištenje droga, ako se radi o manjoj količini može se skladištiti u staklenim teglama, dok su za veće količine potrebne višeslojne papirnate ili polipropilenske vreće. Također, za skladištenje se može koristiti i drvene sanduke, kutije od tvrdog kartona ili hermetički zatvorene u posude.

Biljne droge treba čuvati od:

 • kukaca
 • moljaca
 • vlage
 • sunčeve svjetlosti
 • visoke temperature
 • mikroorganizama

 

Recepti za čajne mješavine

ljekoviti cajevi

Za svako oboljenje bilo kojeg organskog sustava preporučuje se piti neku od mnogih čajnih mješavina.

Prema dostupnosti informacijama, lako je moguće pronaći odgovarajuću čajnu mješavinu za određeni problem ili se jednostavno savjetovati sa stručnom osobom.

Kod tegoba dišnih puteva mogu se koristiti neke od dokazanih čajnih mješavina:

Čajna mješavina za liječenje suhog, dugotrajnog ili nadražujućeg kašlja:

 • 35 g listova običnog bijelog sljeza
 • 25 g korijena običnog bijelog sljeza
 • 25 g korijena sladića
 • 15 g plodova anisa

 

Čajna mješavina za liječenje akutnog ili kroničnog bronhitisa:

 • 25 g korijena običnog bijelog sljeza
 • 25 g plodova anisa
 • 25 g korijena sladića
 • 25 g korijena jaglaca

 

Čajna mješavina za liječenje prehlade, snižavanje temperature i poticanje znojenja:

 • 30 g cvjetova lipe
 • 30 g cvjetova crne bazge
 • 30 g cvjetova brijestolisne končare
 • 20 g plodova šipka

 

Čaj za reumu:

 • 30 g stabljike paskvice/gorkoslada
 • 25 g cvjetova bazge
 • 25 g kore vrbe
 • 10 g sandalovine
 • 10 g borovice

 

Čajna mješavina namijenjena liječenju kožnih upala ili rana koje sporo zacjeljuju:

 • 50 g listova hamamelisa
 • 25 g obične bijele turice
 • 25 g cvjetova bijele mrtve koprive

 

Čajna mješavina pri infekciji urinarnog trakta, pri upali mjehura i za sprječavanje bubrežnih kamenaca:

 • 1-2 čajne žličice listova obične breze
 • 1-2 čajne žličice obične zlatnice
 • 1-2 čajne žličice listova ortosifona

 

Čajna mješavina prikladna pri akutnim upalama mjehura čiji su uzročnici bakterije:

 • 1-2 čajne žličice listova medvjetke
 • 1-2 čajne žličice obične zlatnice
 • 1-2 čajne žličice listova ortosifona

Ovu čajnu mješavinu se ne preporučuje upotrebljavati duže od tjedan dana.

1. Grünwald, Jorg; Jänicke, Christof (2006.): Zelena ljekarna. Zagreb: Mozaik knjiga.

2. Toplak Galle, Katja (2009): Domaće ljekovito bilje. Zagreb: Mozaik knjiga.

3. Farmakognozija s osnovnom terapijom: Nastavni materijal za programe osposobljavanja. Učilište Galbanum. Zagreb.

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Želite još savjeta vezanih za prirodne čajeve? 

Molimo da nam se javite preko našeg Contact Forma.

Podijeli ovu priču

Priče slične ovoj