Ljekovite biljke za zdravlje prostate

Vrbovica

Vrbovica (Epilobium parviflorum) je biljka koja pripada obitelji pupoljica, a ljekarnički naziv je epilobi herba.

Druga imena za vrbovicu su (planinska vrbovica, svilovina i šumska vrbovica). Mladi listovi vrbovice su ukusna proljetna hrana te se rabi za pripremu raznih proljetnih salata, variva i juha.

Vrbovica sadrži:

  • bioflavonoide
  • polifenole
  • karoten
  • kvercetin
  • vitamin C

 

Vrbovica se najčešće koristi kod problema prostate i urinarnog trakta, polifenoli koji se nalaze u čaju od vrbovice smanjuju širenje stanica prostate i tako sprječavaju povećanje prostate.

Topli čaj vrbovice koristan je u slučajevima krvarenja iz debelog crijeva, proljeva i iritacije crijeva. Pomaže kod problema s bubrezima kao što su upale, bolovi, infekcije.

Zbog svog  ljekovitog sastava i antibakterijskog djelovanja listovi vrbovice se koriste kao topli oblog (ili u obliku masti) kod kožnih oboljenja te za ublažavanje i rješavanje neugodnih čireva na koži, ekcema i psorijaze.

Breza

Breza (Betula pendula) je listopadno stablo iz porodice breza (Betulaceae), čija su ljekovita svojstva postala poznata još u 16. stoljeću.

Naime, poznati talijanski liječnik Mattiola primjenjivao ju je kod tegoba mokraćnog sustava. Rasprostranjena je u zapadnoj, sjevernoj i južnoj Europi te u dijelu Azije. U službenoj fitoterapiji danas se koriste listovi koji djeluju kao snažan diuretik i antiseptik.

plantural

Listovi potiču mokrenje 5 do 6 puta više od prosjeka, djeluje kao dezinficijens mokraćnih putova te tako pomaže kod bolesti bubrega, mjehura mokraćnog kamenca te drugih bolesti (GIHT) gdje poticanje mokraće ima povoljnog utjecaja.

Čaj od lista breze uspješno pomlađuje tkivo i ubrzava zacjeljivanje bez ožiljaka te jača pažnju i osnažuje organizam.

List breze u svojem kemijskom sastavu sadrži:

  • saponine
  • tanine
  • eterična ulja
  • vitamin c
  • flavonoide
  • fenolne kiseline

 

Čaj je moguće pripremiti tako da se 1 čajna žlica usitnjenog osušenog lista prelije s 2 dl kipuće vode i ostavi pola sata da odstoji. Nakon pola sata čaj se procijedi i piju se 2 do 4 šalice na dan.

Dnevna doza je 1,5 litra čaja kod pijeska i kamenca bubrega. Preporuča se piti 3 dl svakih 3 sata. Usporedno s time potrebno je voditi brigu o stanju krvnog tlaka (kod osoba kod kojih je krvni tlak povećan).

Čajem od brezina lista preporuča se prati kosu, doprinosi jačini, svjetlini i gustoći kose.

Pijte čaj od brezinih listova i kombinirajte ovaj postupak s boravkom u prirodi.

Kopriva

Kopriva (Urtica dioica) je samonikla biljka koja je u narodu poznata i kao obična kopriva, pitoma kopriva, pasja kopriva, žara, žegavica.

Rasprostranjena je u gotovo svim dijelovima svijeta, najčešće ju nalazimo na zapuštenim i obraslim terenima. Ljekoviti su svi njezini dijelovi (lišće, cvijet, stabljika, korijen i sjeme).

plantural

Odavno je ustanovljeno da stimulira rad probavnih organa, jetre, gušterače, smanjuje bolove u želucu, pročišćava krv, pojačava izlučivanje tekućine iz organizma, jača imunitet, ubrzava metabolizam, djelotvorna je u slučaju jakih migrena jer opušta mišiće te također pomaže pri izbacivanju negativnih bakterija iz organizma.

Pomaže kod reumatskih bolova te ima antibakterijsko, antivirusno i protuupalno djelovanje.

List koprive sadrži niz vitamina i minerala od kojih su sljedeći:

  • vitamin C
  • karotin
  • vitamin B2
  • vitamin K
  • kalcij
  • magnezij
  • željezo
  • fosfor

 

Ako pijete čaj preventivno da biste ojačali organizam, konzumirajte ga 1 dnevno kako ne bi iziritirali želudac. List koprive koristi se u modernoj fitoterapiji za drenažu bubrega tijekom 3 tjedna. Osnovni recept za čaj od lista koprive: 2 čajne žlice listova koprive preliti s 3 dl kipuće vode, poklopiti i ostaviti oko 5 min da odstoji, nakon što se procijedi spreman je za konzumiranje.

Zahvaljujući magneziju smanjuje grčeve u nogama. Ako imate manjak željeza u organizmu i osjećate se umorno, kopriva je ono što vam treba.

Šipak

Šipak plod (Rosa canina) je biljka koja pripada rodu ruža, porodici Rosacea. Danas je poznat po nazivu-divlja ruža, plotna družica, šibek, šipkovina.

Nosi titulu jedne od najstarijih biljaka korištenih u ishrani i liječenju. Njegovo lišće, plod i cvijet koriste se za razne pripravke, (čaj, marmelada, pekmez, likeri i vina). Plod divlje ruže bogat je zavidnom količinom hranjivih nutrijenata.

Od vitamina sadrži:

  • vitamin C
  • B1
  • B2
  • B3

 

Od minerala sadrži:

  • natrij
  • željezo
  • selen
  • magnezij
  • kalij

 

Pomaže u radu bubrega i probave te kod nadražaja želuca i povraćanja. Kao prirodni diuretik pomaže u oslobađanju tijela od  toksina i obnovi cijelog organizma.

Zbog velike količine C vitamina, najsnažnije je sredstvo protiv infekcija, osobito gripe i prehlade. Plod šipka se smatra dragocjenim sredstvom u borbi protiv artritisa,  gihta i reume.

Djelotvoran je  kod  kožnih  problema jer pospješuje regeneraciju stanica i povećava razinu kolagena koji  je zaslužan za čvrstoću, glatkoću i sjaj.

Ublažava posljedice psorijaze, ekcema, dermatitisa, opeklina kao i vidljivost hiperpigmentacije-poput staračkih ili sunčanih pjega.

Čaj se priprema tako da se 1 žlica šipka prelije s 3 dl kipuće vode i ostavi 10 min da odstoji. Procijeđenom čaju preporuča se dodati med i limunov sok, a pije se 3 puta dnevno prije obroka.

Kad otkrijete što sve skriva obični plod divlje ruže, možda opet posegnete za ovim blagom pokraj poljskih putova.

Pirika

Pirika (Agropyron repens) je višegodišnja biljka iz porodice trava (Poaceae), također poznata pod nazivima pirovina, pir, pirak.

Rasprostranjena  je u Europi, Aziji i Africi. Iako je pirika jedan od najomraženijih korova za svakog vrtlara zbog svoje invazivnosti u vrtu, ima i neke pozitivne strane, njeni podanci su jestivi, imaju ugodan miris i slatkast okus, a sadrže i hranjive tvari:

  • bjelančevine
  • vitamine
  • kalijeve soli
  • jabučne kiseline
  • željezo
  • vitamin A
  • sluzne tvari

 

Cijela biljka je ljekovita i priprema se u raznim oblicima poput variva, dodataka hrani te se može koristiti kao nadomjestak kave, a najčešće se priprema kao čaj.

Čaj podanka pirike koristi se  protiv kolesterola, povišenih masnoća, urinarnih infekcija, upale mokraćne cijevi, mokraćnog mjehura i benigne hiperplazije prostate. Djeluje kao blagi diuretik. Preporučuje se kao prevencija kod osoba sklonih čestim infekcijama ili nadraženosti mokraćnog mjehura. Pomaže za proljetno čišćene krvi i jačanje organizma.

Čaj se priprema tako da se jedna jušna žlica čaja natopi preko noći u 3 dl vode, ostavi do ujutro te se prokuha na laganoj vatri 5-10 minuta. Može se i direktno staviti u vodu te prekuhati. Pije se 3 puta dnevno po jedna šalica.

Ne koristi se u slučaju edema zbog poremećaja rada srca i bubrega.

Kukuruzna svila

Kukuruzna svila (Zea mays), porijeklom iz Srednje Amerike, jednogodišnja je biljka iz porodice trava (Poaceae). Kao prirodni lijek koristi se kukuruzna svila od koje se pravi čaj.

Kukuruzna svila u vidu čaja je jedan od najjačih prirodnih diuretika. Već i nakon kratkog konzumiranja čaja u ljudskom se organizmu znatno povećava količina izlučene mokraće i to bez štetnih posljedica.

Čaj posebno pomaže kod osoba koje pate od bolesti gdje sakupljanje vode ima nepovoljno djelovanje na organizam. Dulji period korištenja čaja može rastvoriti kamen u bubregu te pomoći kod izbacivanja pijeska iz bubrega.

U kukuruznoj svili nalaze se spojeve kao što su:

  • flavonoidi
  • sluz
  • saponini
  • vitamini C i K
  • kalij

 

Dobro je i to što se kukuruzna svila može kombinirati s drugim ljekovitim biljkama što doprinosi većem djelotvornom učinku na organizam.

Pomaže u detoksikaciji i izbacivanju toksina iz ljudskog tijela. Zbog značajnih količina vitamina K čaj može pomoći u procesu zgrušavanja krvi u tijelu.

Dokazano čaj pomaže u smanjenju krvnog tlaka, suzbija bolove uzrokovane artritisom, liječenju žutice i poremećaja prostate. Pojačava cirkulaciju i čisti krv. Kada se primjenjuje na koži, čaj od kukuruzne svile pomaže kod rana i čireva na koži.

Priprema čaja je jednostavna. Jedna jušna žlica čaja se prelije s 3 dl kipuće vode te se ostavi poklopljeno 5 minuta, procijedi se i konzumira. Čaj se može piti 3 puta dnevno, a preporuča se piti jedan sat poslije obroka.

U većini slučajeva, kukuruzna svila je pogodna za svakodnevnu upotrebu bez posebnih upozorenja. U rijetkim slučajevima možete dobiti osip na koži.

Kukuruzna svila ima blago sladak okus, pa je čaj ugodan za piti. Ako ste odlučili sami skupiti kukuruznu svilu za pripremu čaja, jako je važno da to učinite na mjestu gdje znate da kukuruz nije tretiran pesticidima.

U ovom blogu, korišteni su izvori iz sljedećih knjiga, koje svakako možete pročitati za više informacija: 

1. Grlić Ljubiša, Samoniklo jestivo bilje, Zagreb (1981.), Školska knjiga.

2. Nikola Gelenčir, Prirodno lječenje biljem,Zagreb (1987.), Nakladni zavod znanje.

3. Vaso Pelagić, Pelagićev narodni učitelj, Beograd (1974.), Sloboda.

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Želite još savjeta vezanih za prirodne čajeve? 

Molimo da nam se javite preko našeg Contact Forma.

Podijeli ovu priču

Priče slične ovoj