Ljekovite biljke za zdravlje kardiovaskularnog sustava

plantural

Maslina (Olea europea)

Maslina je sredozemna biljka koja se uzgaja tisućama godina.

To je vazdazeleno stablo široke krošnje, visoko do 10 m. Listovi su nasuprotni, modrozeleni odozgora, a s donje strane srebrnastosivi.

Cvjetovi su maleni i bijeli, a mesnata koštunica čini cijenjeni plod ove biljke.

Listovi se beru tijekom cijele godine, a plodovi u studenom i prosincu.

U medicini se koristi list, te plod iz kojeg se dobiva zeleno ulje specifičnog mirisa. List ploda karakterizira pristustvo:

 • oleuropeozida i njegovih derivata
 • oleacina
 • derivata triterpena
 • flavonoida
 

Tradicionalno se list upotrebljavao kao hipotenziv za smanjivanje tlaka, te kao hipoglikemik za smanjivanje šećera u krvi.

Istraživači vjeruju da ekstrakt lista masline poboljšava zdravlje srca tako što smanjuje kolesterol. Također je i antipiretik jer smanjuje povišenu tjelesnu temperaturu, a kao diuretik povećava lučenje mokraće.

Farmakološka ispitivanja dokazala su hipotenzivno djelovanje, te se da zaključiti kako list masline pomaže u širenju koronarnih žila i djeluje kao antiaritmik.

Listovi se koriste svježi u obliku čaja, a dostupne su i tinkture i ekstrakti. Čaj se priprema tako da se 1 žličica lista masline prelije s 2-3 dl hladne vode, te se kuha na laganoj vatri 10 minuta. Pije se 3x dnevno po 1 šalica čaja.  Osobe koje uzimaju lijekove za visoki krvni tlak ili imaju dijabetes trebaju pripaziti na korištenje ovog dodatka prehrani.

plantural

Matičnjak (Melissa officinalis) 

Matičnjak je biljka koja se upotrebljava već više od dva tisućljeća u medicini, a u prvom redu koristio se kao sredstvo za srce i želudac.

To je trajna uspravna biljka zelenih, razgranatih stabljika koja može narasti do 90 cm visine, a cvate u ljetnim mjesecima. Zbog limunaste arome naziva se i limunka.

U medicini se koriste svježi ili osušeni listovi matičnjaka, a karakteristični sastojci su:

 • eterično ulje
 • spojevi kavene kiseline, npr. ružmarinska kiselina
 • flavonoidi
 

Kliničke studije s matičnjakom kao pojedinačnom tvari pokazuju njegovo sedativno i antivirusno djelovanje, a kod pacijenata sa izraženom demencijom smanjenje uznemirenosti zbog navedenog stanja.

Matičnjak povoljno djeluje kod srčanih aritmija, ubrzanog rada srca i lupanja u prsnom košu. Pomaže u simptomima stresa, emotivne uzbuđenosti te opušta tijelo i um.

Unutarnja primjena pripravaka od matičnjaka preporučuje se pri napetosti, nemiru i zbunjenosti, poremećajima spavanja, te kod funkcionalnih želučano-crijevnih tegoba.

Za vanjsku uporabu primjenjuje se eterično ulje listova matičnjaka u kremi ili gelu, a eksperimentalno je potvrđen mogući pozitivan utjecaj protiv herpesa i drugih virusa smanjivanjem upala i djelovanjem protiv mikroba.

Za čaj od matičnjaka potrebno je 3 čajne žličice listova preliti s 2-3 dl vrele vode, pokriti, ostaviti da odstoji 10 min i piti po potrebi. Osobe koje koriste terapiju za štitnu žlijezdu i sedative trebaju se prije korištenja čaja posavjetovati s liječnikom.

plantural

Ružmarin (Rosmarinus officinalis)

Belgijska legenda ne kaže da djecu donose rode, nego da se vade iz grma ružmarina.

 Taj vazdazeleni razgranati grm raste do visine 150 cm. Od starog se vijeka uzgaja kao ljekovita biljka najviše zbog poticanje probave, a u 16. st. dao je prvi destilirani parfem.

Duguljasti listovi su lagano dlakavi, a cvjetovi većinom plavi.

Ružmarinska kiselina je protuupalni spoj. Dokazano je njegovo hepatoprotektivno i diuretičko djelovanje, a farmakološki važni sastojci su:

 • flavonoidi
 • triterpeni
 • derivati kavene kiseline
 • diterpeni
 • eterično ulje
 

Sastojci u ružmarinu dokazano poboljšavaju dugotrajno pamćenje sprječavajući djelovanje enzima koji bi u normalnim okolnostima blokirali neke funkcije mozga, djeluje kod ishemičke bolesti srca te normalizira krvni tlak i jača krvne žile.

Biljka također ubrzava funkcije mozga poticanjem protoka krvi kroz moždana tkiva i pročišćavanjem krvi. Kod probavnih i žučnih tegoba, glavobolje, nadutosti i usporene probave preporučuje se unutarnja primjena, te vanjska pri reumatičnim tegobama i poremećajima prokrvljenosti kao popratna terapija.

Inhalacija eteričnog ulja ružmarina poboljšava pamćenje. Ne preporučuje se koristiti u trudnoći ili tijekom dojenja, te kod povišenog krvnog tlaka. Od nuspojava su moguće neke alergijske reakcije.

Eterično ulje ružmarina ne uzima se oralno, nego se svježi ili sušeni ružmarin konzumira kao začin za hranu, te čaj. Upotrebljavaju se gotovi pripravci za vanjsku primjenu ili uvarci listova. Čaj se spravlja na način da se 1 čajna žličica listova prelije s 1,5 l vrele vode i ostavi se da odstoji 15 minuta. Piti više puta na dan po 1 šalicu.

Josip Plantural Gundinci

Bijela imela (Viscum album)

U srednjem  vijeku se imela koristila za liječenje epilepsije jer se vjerovalo da biljka koja sama „ne padne na zemlju“ može i ljude zaštiti od toga.

Bijela imela je parazitski grm kuglasta rasta veličine od 30 do 80 cm. Vazdazelni listovi su kožasti i duguljasti, a žućkasto zeleni cvjetovi nalaze se u grozdovima.

Kao lijek upotrebljavaju se svježe ili osušene grančice s listovima i cvjetovima. Važni farmakološki djelatni sastojci su:

 • lektini
 • polipeptidi
 • sluzne tvari
 • šećerni alkoholi
 • flavonoidi
 • fenilalilalkoholi
 • lignani
 • triterpeni
 

Bijela imela primjenjuje se za dugotrajno liječenje povišenog krvnog tlaka, sprječavanje arterioskleroze, u slučaju epilepsije, hripavca, astme, vrtoglavice, tahikardije i nervoze.

U opsežnim epidemiološkim studijima, ekstrakt imele pokazao je učinak na produljenje trajanja života i poboljšanje imuniteta kod pacijenata s rakom želudca, crijeva ili dojke za što je potrebna nadzirana i kontrolirana terapija u suradnji s liječnikom, te takav oblik terapije nije moguć za samostalno provođenje.

Biljka se tradicionalno koristi u oralnoj primjeni u obliku čaja. Čaj se priprema 10 do 12 sati ranije stavljanjem 1 čajne žličice biljke u 1,5 l hladne vode. Prije konzumacije kratko zakuhati i piti 1 do 2 šalice na dan.

U ovom blogu, korišteni su izvori iz sljedećih knjiga, koje svakako možete pročitati za više informacija: 

 1. Stribor Marković, Fitoaromaterapija, Zagreb (2010.), Cedrus centar
 2. Marc Cohen, Prirodno liječenje po preporuci liječnika, Zagreb (2016.), Mozaik knjiga
 3. Jorg Grunwald, Christof Janicke, Zelena ljekarna, Zagreb (2006.), Mozaik knjiga
 

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet. 

Želite još savjeta vezanih za prirodne čajeve? 

Molimo da nam se javite preko našeg Contact Forma.

Podijeli ovu priču

Priče slične ovoj