KLINČIĆEVAC – Eugenia caryophyllata

KLINČIĆEVAC – Eugenia caryophyllata

Poznat i pod nazivom Syzygium aromaticum, a pripada porodici Myrtaceae

Klinčićevac je visoko zimzeleno stablo glatke sjajnosive kore, izduženih i ovalnih listova,a naraste do  metara .  Cvjetovi dolaze u cvatovima , ako im se dopusti da procvjetaju , cvjetovi izgledaju poput crveno –bijelih zvončića . Odrasla stabla se rijetko mogu vidjeti u punom cvatu, jer se cvjetni pupovi beru , zatim se suše i postaju klinčići. Cvjetna čašica postane crvenosmeđe boje. Klinčić je poznati začin koji se skida s drveća, a stablo se zove Klinčićevac. Zanimljivost je ta da stablo ne daje klinčiće sve dok ne navrši 20 godina, a potom donosi klinčiće sljedećih 50 godina.

Od klinčića se proizvodi i eterično ulje koje poznato stoljećima. Biljka je samonikla u jugoistočnoj Aziji, a tradicionalna medicina stare Grče i Rima poznaje njegovu upotrebu kao začina i lijeka. U Indiji ae koristi kao infuz za liječenje probavnih tegoba . U mnogim zemljama se koristi tradicionalno kao analgetik . Dok u kineskoj medicini  klinčić koriste i kod bolnih poroda.

Eterično ulje je poznato u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji. Klinčić se koristi za aromatiziranje hrane i pića .

 U Europi se dandanas koristi u stomatologiji zbog svog jakog analgetskog djelovanja

Cvjetni pupovi se beru dva puta godišnje , tijekom ljeta i tijekom zime. Klinčići su osušeni cvjetni pupovi koji se koriste i za vodenu destilaciju kojom dobivamo eterično ulje

KEMIJSKI SASTAV :

Glavni sastojak je fenol eugenol,  zatim ester eugenil acetat , te kariofileni . Dio ulja na tržištu dobiveno je destilacijom listova , a u sastavu takvog ulja također dominira eugenol.

Ulje je vrlo jakog antivirusnog i antibakterijskog , analgetskog,protugljivično djelovanja.

Primjenjuje se kod infekcija usne šupljine , upale zubnog mesa ,upale u zubnom korijenu, urogenitalnih infekcija , kroničnog umora , niskog krvnog tlaka.

Eterično ulje klinčićevca je izrazito djelotvorno i stimulirajuće za cijeli organizam i središnji živčani sustav, lagano podiže tlak . Lokalni je anestetik jer sprječava nastajanje osjeta boli , također i otklanja bol  . Koristi se i za dezinfekciju , nažalost u stomatologiji je uporaba eteričnog ulja klinčićevca zamijenjeno sintetskim ili pročišćenim eugenolom.

Eterično ulje svojim kemijskim svojstvima snažno djeluje na opuštanje glatkih mišića pluća i crijeva, također se Klinčić često kombinira s drugim biljkama za liječenje nadutosti , gastritisa , probavnih smetnji i reumatskih bolova. Također  se primjenjuje i u liječenju infekcija uha, nosa i grla te kod infekcija mokraćnog trakta.  Ulje klinčića je aktivni sastojak u više vodica za ispiranje usta i različitih pripravaka koji se mogu nabaviti bez recepta.

SIGURNOST – Ulje klinčića se ne upotrebljava u koncentracijama većim od 1% jer je vrlo jako i  može izazvati nekrozu tkiva . Kntraindriciran je u trudnoći. Oprez kod ljudi s visokim krvnim tlakom . Ne smije se uzimati s antikoagulansima.

Želite još savjeta vezanih za prirodne čajeve? 

Molimo da nam se javite preko našeg Contact Forma.

LITERATURA :

Fitoaromaterapija , Stribor Marković , 2005

Encyclopedia of herbal medicine , Andrew Chevallier , FNIMH, 2016

Podijeli ovu priču

Priče slične ovoj