
Breza
Breza (Betula pendula) je listopadno stablo iz porodice breza (Betulaceae), čija su ljekovita svojstva postala poznata još u 16. stoljeću. Naime, poznati talijanski liječnik Mattiola primjenjivao ju je kod tegoba mokraćnog sustava.
Rasprostranjena je u zapadnoj, sjevernoj i južnoj Europi te u dijelu Azije. U službenoj fitoterapiji danas se koriste listovi koji djeluju kao snažan diuretik i antiseptik.
Listovi potiču mokrenje 5 do 6 puta više od prosjeka, djeluje kao dezinficijens mokraćnih putova te tako pomaže kod bolesti bubrega, mjehura mokraćnog kamenca te drugih bolesti (GIHT) gdje poticanje mokraće ima povoljnog utjecaja. Čaj od lista breze uspješno pomlađuje tkivo i ubrzava zacjeljivanje bez ožiljaka te jača pažnju i osnažuje organizam.
List breze u svojem kemijskom sastavu sadrži:
- saponine
- tanine
- eterična ulja
- vitamin c
- flavonoide
- fenolne kiseline
Čaj je moguće pripremiti tako da se 1 čajna žlica usitnjenog osušenog lista prelije s 2 dl kipuće vode i ostavi pola sata da odstoji.
Nakon pola sata čaj se procijedi i piju se 2 do 4 šalice na dan. Dnevna doza je 1,5 litra čaja kod pijeska i kamenca bubrega. Preporuča se piti 3 dl svakih sat i pol vremena. Usporedno s time potrebno je voditi brigu o stanju krvnog tlaka (kod osoba kod kojih je krvni tlak povećan).
Čajem od brezina lista preporuča se prati kosu doprinosi jačini, svjetlini i gustoći kose.
Pijte čaj od brezinih sastojaka i kombinirajte ovaj postupak s boravkom u prirodi.

Kopriva
Kopriva (Urtica dioica) je samonikla biljka koja je u narodu poznata i kao obična kopriva, pitoma kopriva, pasja kopriva, žara, žegavica.
Rasprostranjena je u gotovo svim dijelovima svijeta, najčešće ju nalazimo na zapuštenim i obraslim terenima.
Ljekoviti su svi njezini dijelovi (lišće, cvijet, stabljika, korijen i sjeme).
Odavno je ustanovljeno da stimulira rad probavnih organa, jetre, gušterače, smanjuje bolove u želucu, pročišćava krv, pojačava izlučivanje tekućine iz organizma, jača imunitet, ubrzava metabolizam, djelotvorna je u slučaju jakih migrena jer opušta mišiće te također pomaže pri izbacivanju negativnih bakterija iz organizma. Pomaže kod reumatskih bolova te ima antibakterijsko, antivirusno i protuupalno djelovanje.
List koprive sadrži niz vitamina i minerala od kojih su sljedeći:
- vitamin C
- karotin
- vitamin B2
- vitamin K
- kalcij
- magnezij
- željezo
- fosfor
Ako pijete čaj preventivno da biste ojačali organizam, konzumirajte ga 1 dnevno kako ne bi iziritirali želudac.
List koprive koristi se u modernoj fitoterapiji za drenažu bubrega tijekom 3 tjedna.
Osnovni recept za čaj od lista koprive: 2 čajne žlice listova koprive preliti s 3 dl kipuće vode, poklopiti i ostaviti oko 5 min da odstoji, nakon što se procijedi spreman je za konzumiranje.
Zahvaljujući magneziju smanjuje grčeve u nogama. Ako imate manjak željeza u organizmu i osjećate se umorno, kopriva je ono što vam treba.

Šipak
Šipak plod (Rosa canina) je biljka koja pripada rodu ruža, porodici Rosacea.
Danas je poznat po nazivu-divlja ruža, plotna družica, šibek, šipkovina. Nosi titulu jedne od najstarijih biljaka korištenih u ishrani i liječenju.
Njegovo lišće, plod i cvijet koriste se za razne pripravke, (čaj, marmelada, pekmez, likeri i vina). Plod divlje ruže bogat je zavidnom količinom hranjivih nutrijenata.
Pomaže u radu bubrega i probave te kod nadražaja želuca i povraćanja. Kao prirodni diuretik pomaže u oslobađanju tijela od toksina i obnovi cijelog organizma.
Zbog velike količine C vitamina, najsnažnije je sredstvo protiv infekcija, osobito gripe i prehlade. Plod šipka se smatra dragocjenim sredstvom u borbi protiv artritisa, gihta i reume.
Djelotvoran je kod kožnih problema jer pospješuje regeneraciju stanica i povećava razinu kolagena koji je zaslužan za čvrstoću, glatkoću i sjaj. Ublažava posljedice psorijaze, ekcema, dermatitisa, opeklina kao i vidljivost hiperpigmentacije-poput staračkih ili sunčanih pjega.
Od vitamina sadrži:
- vitamin C
- B1
- B2
- B3
Od minerala sadrži:
- natrij
- željezo
- selen
- magnezij
- kalij
Čaj se priprema tako da se 1 žlica šipka prelije s 3 dl kipuće vode i ostavi 10 min da odstoji. Procijeđenom čaju preporuča se dodati med i limunov sok, a pije se 3 puta dnevno prije obroka.
Kad otkrijete što sve skriva obični plod divlje ruže, možda opet posegnete za ovim blagom pokraj poljskih putova.

Maslačak
Maslačak (Taraxacum officinale) je višegodišnja zeljasta biljka sa žutim cvjetnim glavicama iz porodice Asteraceae.
Prirodna staništa maslačka su Afrika, Azija i Europa. Maslačak raste posvuda, u vrtovima, na pašnjacima, i na svim zelenim površinama.
Bitno je da ga se bere na površinama koje su udaljene od prometnica i nisu tretirane pesticidima.
Korijen maslačka sadrži inulin koji djeluje probiotički potičući rast dobrih bakterija u probavnom sustavu.
Korijen maslačka ima brojna ljekovita svojstva za tijelo, a najčešće se koristi za čišćenje jetre.
Diuretičkim svojstvom pomaže u borbi protiv infekcija mokraćnih puteva. Korijen također pomaže zaštititi jetru od oštećenja uzrokovanih lijekovima protiv boli i antidepresivima.
Pomaže pri mršavljenju i regulaciji šećera u krvi te kod artritisa, reume, hepatitisa, edema. Gorke tvari potiču sekreciju sline i sekreciju želučanog soka.
U svojem kemijskom sastavu sadrži:
- gorke tvari- seskviterpenski spojevi: tetrahidroridentin B, glukozid taraksokolid
- fenolske spojeve: flavonoidi, kavena kiselina, siringin, kumarini
- fitosteroli: taraksasterol
- polisaharidi: inulin
Čaj se može pripremiti od korijena i zeleni maslačka. Treba uzeti u obzir dnevnu dozu od 3-4 grama te je potreban oprez pri uporabi kod postojanja žučnih kamenaca.
Čaj od korijena se može pripremiti tako da se jedna čajna žličica prelije s hladnom vodom navečer te se ostavi do jutra. Ujutro se čaj prokuha na laganoj vatri 5-6 minuta, ostavi se ohladiti 10-15 minuta te se procijedi. Preporuča se piti pola sata prije obroka. Ne koristiti duže od 6 tjedana uzastopce.
Čaj od listova, dovoljno je preliti s kipućom vodom, ostaviti poklopljeno 10 minuta te procijediti.
Preslica
Preslica (Equisetum arvense) je višegodišnja tamno zelena biljka koja raste u vlažnom području. Također je poznata pod nazivima konjski rep, rastvić, cinkrot.
Preslica u sebi sadrži:
- kalij
- mangan
- flavonoide
- silicijevu kiselinu
- saponine
Djeluje kao diuretik, protuupalno, pomaže kod čireva i rana u ustima, snižava kolesterol u krvi te pomaže u slučaju osteoartritisa i osteoporoze.
Zbog velikog broja minerala i nutrijenata koje sadrži, čaj od preslice preporuča se za obnovu koštanog tkiva. Poboljšava fleksibilnost kostiju i jačanju vezivnog tkiva i hrskavice.
Preslica je izvrsna biljka za zdravlje urinarnog trakta, pomaže kod raznih upala, cističnih ulceracija, cistitisa i infekcija.
Pomaže smanjivanju i tjeranju bubrežnih kamenaca. Preslica proljepšava i pomlađuje kožu, jača korijen kose, uklanja prhut, potiče rast kod alopecije (gubitka kose) te pomaže zdravlju noktiju.
Preslica se preporuča koristiti za vanjsku njegu kose na način da se pomiješa 4 kapi tinkture preslice s 2 žlice maslinova ulja i umasira u glavu.
Postupak je potrebno ponavljati četiri puta tjedno. Pomaže u vidu tonika za lice, preporuča se 1 jušnu žlicu preslice preliti s 1,5 dl kipuće vode, nakon 10 min procijediti i ohladiti te koristite prije spavanja za njegu lica.
Za svakodnevnu uporabu čaj preslice se priprema tako da se žličicq biljke kuha 5 min u 2,5 dl vode, zatim procijedi i pije u gutljajima (2-4 gutljaja).
Spravljeni čaj je također idealan u ekološkom smislu za vrt tako što se koristi protiv biljnih bolesti kao što su plijesan i hrđa te protiv raznih grinja crvenog pauka.
U ovom blogu, korišteni su izvori iz sljedećih knjiga, koje svakako možete pročitati za više informacija:
1. Grlić Ljubiša, Samoniklo jestivo bilje, Zagreb (1981.), Školska knjiga.
2. Nikola Gelenčir, Prirodno lječenje biljem,Zagreb (1987.), Nakladni zavod znanje.
3. Vaso Pelagić, Pelagićev narodni učitelj, Beograd (1974.), Sloboda.
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.
Želite još savjeta vezanih za prirodne čajeve?
Molimo da nam se javite preko našeg Contact Forma.