Chlorella dolazi iz roda zelenih jednostaničnih slatkovodnih algi ,koja pripada skupini mikroalgi . Mikroalge su raznolika skupina fotosintetskih i prokariotskih ili eukariotskih mikroorganizama koji se vrlo lako uzgajaju i proizvode.Chlorella naš planet krasi već više od 2,5 milijardi godina. Što je čini jednom od najstarijih na Zemlji . Chlorella i Spirulinu ne da su jedne od najjstarijih oblika života , i obje su neizostavne namjernice Super fooda . Zbog svojih iznimnih nutritivnih vrijednosti. Chlorella ima čvrstu staničnu membranu ,koju ljudski organizam ne može probaviti . Zbog toga se unosi kao dodatak prehrani jer su nutrijenti koje ona sadrži dostupni za apsorpciju u probavnom sustavu.

Više detalja o spirulini možete pročitati u članku Spirulina hrana prošlosti , sadašnjosti i budućnosti

Potražnja za mikroalgom Chlorella porasla je u zadnjih nekoliko godina zbog povoljnih nutritivnih svojstava. Chlorella brzo raste i ne zahtijeva pretjeranu brigu i teško ostvarive uvjete za život. Industrijski uzgoj Chlorelle započeo je 50-tih godina 20.stoljeća u Sad-u,Izraelu i Japanu . Danas je njen uzgoj rasprostranjen po cijelome svijetu. Upotrebljava se u razne svrhe od proizvodnje biogoriva ,do dodatka prehrani , a svoje je mjesto našla i u kozmetičkoj industriji.

Postoji preko 30 vrsta alge Chlorella , ali se najčešće koriste dvije vrste :

  • Chlorella vulgaris
  • Chlorella pyrenoidosa

 Chlorella je izvor hrane jer je bogata hranjivim tvarima kad se osuši , sadrži proteine,esencijalne omega masne kiseline ,antioksidans,ugljikohidrata , vlakna , vitamine i minerale.

Proteini čine 50-60% sastava , a to su potpuni proteini koji sadrže dovoljne količine svih 9 esencijalnih aminokiselina , koje ljudski organizam ne može sam proizvesti.

Klorofil koji je prisutan u Chlorelli pozitivno u liječenju oštećene jetre. Korištenje Chlorelle kao pomoćna terapija tijekom liječenja nealkohlne masne jetre ima pozitivne učinke zato što Chlorella povećava inzulinsku osjetljivost , smanjuje razinu triglicerida u serumu i smanjuje razine transaminaza u serumu.

Antioksidansi – Chlorella je bogata klorofilom , luteinom i astaksantinom koji djeluju antioksidacijski, protuupalo i antikancerogeno .

Vitamini kojima je Chlorella bogata su vitamini iz B skupine ,a ponajviše je izvor  vitaminom B12 , i zbog toga je vrlo koristan dodatak prehrani osobama čija se prehrana temelji na unosu namirnica biljnog podrijetla i koje ne unose dovoljnu količinu vitamina B12. Od vitamina se još izdvaja i vitamin C koji pospješuje apsorpciju željeza iz Chlorelle .

Omega -3 masne kiseline – alge su inače izvor omega-3 masnih kiselina . Zanimljivo je to što u 3 grama alga Chlorella sadrži oko 100 mg omega-3 masnih kiselina.

Chlorella sadrži i druge minerale u manjim količinama , a to su : magnezij , cink, bakar, kalij, kalcij.

Sastojci koje Chlorella sadrži , te njezino svakodnevno korištenje u prehrani ima pozitivno djelovanje :

  • Antikancerogeno
  • Protuupalno
  • Smanjuje intoksikaciju teškim metalima (žive,srebra,kositra,olova)
  • Antimikrobno
  • Kemopreventivno
  • Antioksidacijsko                                                             Ova zelena alga najmoćniji je izvor čistog klorofila, koji čini čuda za ljudski organizam. Klorofil je jednak ljudskoj krvi , a razlikuje se po središnjem elementu , u krvi je to željezo , a u klorofilu magnezij. 

Zato Chlorella ima tako širok spektar djelovanja i zato uz Spirulinu je jedna od najčešćih super dodataka prehrani i velika podrška u ovom užurbanom načinu života, zato ako niste još uvrstite u svoju prehranu ovaj moćan prah .

Chlorella dolazi u više oblika kao što je prah, tablete , kapsule ili ekstrakt.

Osim u soku, smoothiu ili nekom drugom napitku ,možemo je koristiti u proizvodima poput tjestenine i keksa.

Dnevno preporučena doza je 3-5 g praha što odgovara 1 čajnoj žličici ili 6-10 tableta .ovisno o proizvodu.

Osobe koje su na bilo kakvoj terapiji lijekovima svakako bi se prije uzimanja Chlorelle trebale posavjetovati s liječnikom ili ljekarnikom.

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet. 

 

Literatura:

Jennings, K.-A. (2017) 9 Impressive Health Benefits of Chlorella. Healthline.

Merchant, R. E., Phillips, T. W., Udani, J. (2015) Nutritional Supplementation with Chlorella pyrenoidosa Lowers Serum Methylmalonic Acid in Vegans and Vegetarians with a Suspected Vitamin B₁₂ Deficiency. Journal of Medicinal Food, 18(12), 1357–1362.

Želite još savjeta vezanih za prirodne čajeve? 

Molimo da nam se javite preko našeg Contact Forma.

Podijeli ovu priču

Priče slične ovoj