Čaj od matičnjaka – Melissa officinalis

 

 

 

 

MATIČNJAK   Melissa officinalis  L.

BILJKA : Melissa officinalis  ili famakoliškii naziv Melissae folium

Dolazi iz porodice Lamiaceae – usnače

Melissa je poznata pod nazivom MATIČNJAK , Pčelinja ljubica

Na grčkom jeziku melisa znači pčela.  Grčkoj mitologiji matičnjak je bio izvor meda kojim se hranio vrhovni bog Zeus kada ga je majka sakrila da ga otac Kronos ne ubije. Danas se taj mit može i dokazati jer pčele obožavaju ispašu matičnjakom, a med koji nastaje doista je božanstvenog okusa . Melisu  je Paracelzus prozvao „eliksirom života“ , postoji i tradicionalni srednjovjekovni lijek poznat kao„lijek za sve “ ,  najčešće se  koristi za nervozu i lošu probavu. Čak i nakon  400 godina još uvijek se koristi ,a prihvaćen je i u nekim suvremenim farmakopejma.  Gotovo sve kulture poznaju matičnjak kao iznimno ljekovitu biljku 

Dio biljke koji se koristi  Listovi i cvjetni vrhovi

Matičnjak cvate od srpnja do rujna , a bere se neposredno prije i u početku cvatnje, upotrebljava se lišće ,ali i vršci mladica s cvijećem. Suši se na otovrenom . Matičnjak se najviše koristi za pripremu čaja , oparaka ili praška za kapsule Također biljka se prerađuje za eterično ulje parnom destilacijom.

Intenzitet mirisa Srednji do jak , nota srednja

GLAVNI KEMIJSKI SASTOJCI : Citronelol , geranial, nerol, citronelal , kariofilen , linalol , limonen i geralnil acetat

ZEMLJA PODRIJETLA : Potječe iz Sredozemlja . Nalazimo ga u većini dijelova Europe , središnje Azije i Sjeverne Amerike. U konvencionalne svrhe uglavnom se uzgaja u Mađarskoj, Egiptu, Italiji i Irskoj.

SVOJSTVA : Antidepresiv , antihistaminik , antispazmodik , antivirotik , karminativ , tonik , neurotonik, antipiretik .

 

Čaj od matičnjaka – ljekovita svojstva

Čaj od matičnjaka, svojim umirujućim svojstvima najbolje djeluje protiv poremećaja uzrokovanih stresom. Antioksidativni spojevi koje listovi matičnjaka sadrže, i koji  djeluju ljekovito, su: Vitamin C,beta karoten,nerol,izopulegol,citral,citronelat,kariofilen.

Kada se priprema čaj dio ljekovitih kemijskih sastava se razgradi prilikom kuhanja ,  lil prelijevanjem kipuće vode .Veliki dio ljekovitih tvari ostaje koje mogu pružiti podršku u pobuljšavanju zdravstvenog stanja. 

Matičnjak uveliko pomažu pri liječenju određenih tegoba u živčanom sustavu . Pomaže u otklanjanu živčane napetosti , tjeskobe ,nesanice , ublažava tugu,glavobolju i uznemirenost.

Istraživanje iz  2003.godine u Iranu gdje je skupina znanstvenika dokazala da uzimanje matičnjaka smanjuje uznemirenost i ublažava simptome kod blage do srednje jake Alzhaimerove bolesti.

Čaj od matičnjaka svojim sedativnim svojim sedativnim svojstvima umiruje crijeva i ublažava nadatutost.Miris matičnjaka umiruje osjećaj mučnine,smanjuje nervozu  Blagotvorno djeluje na imunitet , a eteričnim uljem lokalno možemo tretirati herpes zoseter ili herpes labilalis . Poznato je da učinkovito pomaže kod zaušnjaka,velikih boginja ,te suzbija simptome gripe. 

SIGURNOST : nije toksično ,ulje  može izazvati nadraženost kože ako je loše kvalitete . Ulje se koristi u malim koncentracijama i ne primjenjuje se na trudnicama .

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet. 

LITERATURA : Aromaterapija , Joanna Hoare , 2009

Fitoaromaterapija , Stribor Marković , 2005

Hrvatsko ljekovito bilje , dr. Katja Toplak Galle , 2001

Želite još savjeta vezanih za prirodne čajeve? 

Molimo da nam se javite preko našeg Contact Forma.

Podijeli ovu priču

Priče slične ovoj