Bijeli bor – Pinus sylvestris Pinaceae

Bijeli bor – Pinus sylvestris Pinacea

Pripada porodici Pinacea

Ovo visoko zimzeleno stablo može narasti do 30 i više metara u visinu . Podrijetlom je iz planinskih dijelova Europe te sjeverne i zapadne Azije .

U sjevernom dijelu Škotske stabla su se nekoć upotrjebljavala kao dramatične oznake mjesta pogibije vojnika , heroja i plemenskih vođa. Druidi su običavali zapaliti veliki krijes od te vrste bora na dan kratkodnevnice (kraja zimskog solsticija) i na taj način su slavili ponovni dolazak sunca.

Vrlo zanimljivo je da se od drva bora nekada je bilo glavni materijal za izradu brodskih jarbola. Njegove sjemenke Egipćani su dodavali u kruh , a Indijanci su grančice bora  sa cedrom i borovicom palili u kolibama za znojenje.  Danas raste širom svijeta , a komercijalno se uzgaja u nekoliko zemalja , među kojima su Austrija , skandinavske zemlje i Sjedinjene Američke Države. Zbog ulja se uzgajaju i drugi varijeteti, kao što su dugoiglasti i patuljasti bor , ali se u aromaterapiji najčešće koristi bijeli bor.Bor je od davnina poznat kao efikasno sredstvo za čišćenje sluzi iz pluća , a njegovim osušenim iglicama punili su se i madraci .

MLADI IZBOJCI , SMOLA I IGLICE

Mladi izbojci bora beru se u proljeće , suše se ili se od njih dobiva eterično ulje

  Iglice su izvor eteričnog ulja koje služi za dezinfekciju . A kad se zareže kora stabla izlazi smola koja se skuplja i destilira za dobivanje terpenskog ulja koje služi za za masti i ulja za masažu.

Ekstrakt običnog bora se upotrebljava u mnogobrojnim farmaceutskim proizvodima.

Mladi izbojci u biljnoj medicini su se koristili u kupkama namijenjenim liječenju raznih tegoba , uključujući reumatizam , slabu cirkulaciju, kožne probleme i živčanu iscrpljenost . U obliku parne inhalacije upotrebljavali su se i za liječenje raznih dišnih poremećaja. Bor se veoma cijenio zbog insekticidnih svojstava i koristio se kao zaštita od parazita.

Eterično ulje dobiva se destilacijom vodenom parom iglica. Ulje je u pravilu bezbojno ali može imati primjesu žute nijanse . Miris mu je jak, čist , a nota srednja do gornja. Miris ulja bora čini ga vrlo omiljenim u proizvodnji sapuna i drugim proizvodima za osobnu higijenu. Mnogo se koristi i u proizvodnji sredstava za čišćenje i dezinfekciju , te repelenata.

S terapijskog stajališta , ulje bora ima vrlo širok spektar primjene i prilično je sigurno za kućnu uporabu. Osvježava i stimulira . Osobito je korisno u liječenju niza respiratornih bolesti kao što su bronhitis, gripa, kašalj, prehlada i astma. Djelotvoran je ekspektorans te antiseptik, antivirotik i baktericid . U obliku masaže ili inhalacije moguće ga je koristiti za liječenje infekcija respiratornog sustava.Parna inhalacija osobito je blagotvorna jer para pomaže kod oslobađanja suvišne sluzi u dišnim putovima te odčepljuje sinuse .

Ulje bora pomaže kod liječenja infekcije urinarnog trakta, posebice kao kupka cijeloga tijela ili sjedeća kupka .

Njegova antiseptična i antimikrobna svojstva suzbija infekcije, dok osvježavajući miris općenito smiruje.

Topli oblozi s uljem bora te masaža eteričnim uljima učinkovito ublažavaju bol i nelagodu artritisa, reumatizma i gihta . Ulje bora potiče cirkulaciju. Također podiže energiju svojom svježinom nakon bolesti ili iscrpljenosti stresom jer napetost zamjenjuje opuštenošću.

Ulje bora ako primijenimo kroz difuzor, ili u obliku spreja ili raspršivača dezinficira zrak te stvara svježe i zdravo ozračje. Vrlo često se koristi prije meditacije.

Dobro se miješa s kajeputom , cedrom , eukaliptusom , borovicom , lavandom , limunom , mažuranom , paprenom metvicom , ružmarinom i čajevcem .

SIGURNOST

Ulje bora vrlo je sigurno za uporabu. Nije toksično i u pravilu ne nadražuje kožu ako se koristi u otopinama do 2%. U rijetkim slučajevima može izazvati preosjetljivost . Ulje bora ne preporučuje se osobama s alergijskim stanjima kože. Trudnice u prva tri mjeseca trudnoće bi trebale izbjegavati ulje bora.

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet. 

 

Želite još savjeta vezanih za prirodne čajeve? 

Molimo da nam se javite preko našeg Contact Forma.

LITERATURA:

Aromaterapija , Joanna Hoare , 2009

Fitoaromaterapija , Stribor Marković , 2005

Podijeli ovu priču

Priče slične ovoj